Toti oamenii viseaza noaptea, chiar daca nu-si amintesc visele a doua zi dimineata, la trezire. In timpul somn, mintea este cea care lucreaza intens, in timp ce trupul se odihneste, iar acest lucru inseamna ca organismul tau trece, totusi, prin niste „evenimente”.
Totul incepe de la celulele creierului, care intra in „starea de somnolenta” odata ce ai intrat in perioada REM (miscare rapida a ochilor) a visului, in care orice miscare musculara se opreste. Tot corpul tau este, practic, paralizat, in afara de ochi.
In acest timp, neuronii incep sa actioneze aproape viral, intrand intr-o stare de activitate puternica. Unii experti sustine chiar ca visele sunt, de fapt, generate tocmai pentru ca mintea incearca sa gaseasca o explicatie pentru activitatea intensa a neuronilor in timpul somnului.
Parti din cortexul frontal, unde are loc gandirea, sunt total inactive. Fara logica, fara puterea de argumentatie si fara ratiune, regulile spatiului si ale timpului nu se mai aplica. Iata de ce multe dintre vise nu au niciun sens. Intr-o secunda te visezi transpirand la un curs de arte martiale la care nu ai participat niciodata si in alta secunda visezi ca zbori.
Visele antreneaza si hipocampusul, leaganul memoriei, dar si amigdala, esentiala pentru aparitia emotiilor. Din acest motiv traiesti asa intens visele, din acest motiv poti experimenta bucurie, frica, excitare sau orice alta senzatie aparent perfect reala in timp ce visezi.
Chiar daca nu te uiti, practic, la nimic, cortexul visual al creierului genereaza imagini vii, din care sunt compuse visele. De aici provine tot ceea ce se intampla vizual in timpul visului tau.
Citeste continuarea pe lyla.ro